The Masters of Alligator belts.

The Masters of Alligator belts.

Crescent Belt Manufacturers ble grunnlagt i 1926 i New Orleans franske kvarter. Charles Montegut lærte handel med alligatorskinn av sin bestefar, og ble snart kjent for å lage belter av beste kvalitet.

Charles og hans lille stab av håndverkere arbeidet hele uken med å håndlage belter av alligator- og haiskinn. Sent fredag ettermiddag ble de levert til kundene, blant dem de beste lokale varemagasinene.
Charles demonstrerte ofte sitt unike håndlag ved å fysisk fremstille belter i hovedvinduet på Godchaux`s – New Orleans fremste magasin den gang. 

Håndarbeid
Et Crescent belte er et smykke. Bobby Serie forteller stolt at et Crescent Louisanna Wild Alligator-belte gjennomgår 27 prosesser før det er ferdig. Det skjæres, limes og pusses, og kanter og hull males – alt for hånd. Her et det ingen tilfeldigheter og svære maskiner, bare godt, gammelt håndverk. Beltene fåes til og med i halvstørrelser, og i hvilken som helst bredde og utførelse.

Bobby forteller at alligatorbelter finnes i utførelser som matt, ”shiny” eller” glossy” og hornback. Dette kalles ”topside” laget. Det mest vanlige er belter fra ”belly ”eller ”flank” dvs. undersiden av dyret. Baksiden kalles ”liner”, og består av skulderlær fra norske kuer, vegetabilsk farget i Belgia. 

Hornback
Hornback er navnet på skinn tatt fra den knudrete oversiden av alligatoren, og er alltid matt. Hornbacks kan også være i diamantform. Da setter man sammen to endestykker som former seg midt bak på beltet. Jo større det er, jo større dimensjon på diamanten. Kun 20 % av alle Hornbacks er i diamantform, siden det gir dårlig utnyttelse av skinnet og er meget kostbart.


Levende tradisjon
Tradisjonen holdes i hevd hos Crescent. Fire av gamlegutta med over 40 års erfaring er her fortsatt, forteller Autrey Greer ”Mule” . Det er bare den nåværende eieren Bob Friedrich som er ny med sine 15 år i bransjen. For ham er det å opprettholde kvaliteten og håndverket som er den viktigste drivkraften – ikke et ønske om berømmelse.
Et Crescent-belte er en av de mest eksklusive gavene du kan gi ham eller han gi seg selv. Denne kunnskapen har jeg nå overført til BREDAL Bespoke og er takknemlig for den kunnskapen jeg har fått gjennom 10 år.